آشنایی با قفل کمد
” قفل کمد ” وسیله ای که از آن استفاده کرده ایم ولی زیاد به آن دقت نمی کنیم. ما قصد داریم به بررسی این قفل های مخصوص کمد بپردازیم و بدانیم که انواع آن کدامند ؟ کاربرد قفل کمد برای چه مواردی است ؟ جنس توپی یا مغزی قفل کمد چیست ؟ کلید های آن چگونه است ؟ و سوالاتی از این دست که در حوزه ی قفل کمد برای خریداران پیش می آید که ما با بررسی کردن قفل کمد، بتوانیم شما مشتریان عزیز را راهنمایی کنیم تا انتخاب بهتر و دقیق تری داشته باشید. با ما در ادامه ی این مطلب همراه باشید.
در این مطلب میخوانید
قفل کمد چیست ؟
“قفل کمد دیواری” یکی از یراق آلات پر کاربرد در منازل و محیط های کار می باشد که قفل کمد دارای مدل های مختلفی از جمله : قفل تک پله ، قفل دو پله ، قفل فایل و قفل ام دی اف MDF می باشد.
لازم است بدانیم که قفل کمد تنها به کمد دیواری و اجزای آن مربوط نمی شود، بلکه در بعضی از منازل برای کابینت ها ، انواع کشوها و هر جایی که در آن وسیله ی ارزشمندی داشته باشیم مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع قفل کمد
قفل تک پله
قفل تک پله یکی از مدل های قفل کمد می باشد که کاربرد اصلی این قفل برای کمدهایی است جنس آنها چوبی و آهنی است و درب ها ضخامت 16 میلی دارند. قفل تک پله طرح 808 یکی از معروف ترین و پر استفاده ترین قفل های کمد می باشد.
قفل تک پله از کلید های آهنی و برنجی استفاده می کند.
قفل دو پله
برای کمد دیواری های قدیمی که از جنس چوب هستند و ضخامت 32 میلی متری دارند، از قفل دو پله استفاده می شود که این قفل ها دارای 2 کلید می باشد. قفل دو پله علاوه بر مدل معمولی، دارای یک مدلی است که به آن شب بندی می گویند، این مدل از قفل های دوپله به این شکل هستند که وقتی درب را فشار می دهیم، درب قفل می شود که باید برای باز کردن، از کلید استفاده کنید.
قفل های دو پله نیز دارای کلید های آهنی و برنجی است.
قفل ام دی اف MDF
قفل هایی که مخصوص کمدهای ام دی اف MDF می باشد به نام قفل طرح رونیز شناخته می شود که این قفل های دارای مدل های مختلفی از جمله : توپی بلند و توپی کوتاه می باشد.
همانطور که اشاره شد قفل ام دی اف دارای مدل های مختلفی است که این مدل ها عبارتند از :
- قفل یک پله : نام دیگر قفل یک پله، طرح رونیز می باشد.
- قفل دو پله : دارای 2 مدل توپی کوتاه و توپی بلند است.
- قفل فشاری : قفل فشاری یکی دیگر از قفل های ام دی اف است که به نام قفل تیتان هم صدا زده می شود.
- قفل شاخدار : قفل شاخدار قفلی است که مخصوص کمد های با درب ریلی است.
- قفل پین دار : قفل پین دار هم مانند قفل شاخدار مخصوص کمد های با درب ریلی است.
کلید های قفل های طرح رونیز آهنی است که این کلیدها می توانند پلاستیک تاشو و غیر تاشو باشند.
جنس قفل کمد
اولین نکته ای که لازم است بدانید این است که امروزه بیشتر قفل های کمد دارای جنس های تلفیقی هستند. به طور مثال در مدل تک پله، توپی آنرا از جنس روکش آلومینیوم و داخلش را از جنس پلاستیک می زنند یا اینکه سیلندر( توپی ) وسط را از برنج و داخلش را نیز برنجی می زنند که همین مسئله باعث شده مدل های تلفیقی زیادی داشته باشند.
حال به طور کلی جنس های قفل کمد به صورت زیر است :
- قفل تک پله : زبانه ی این قفل ها سربی و زبانه ی دولا ( ورقه ی آهنی که دولا شده است ) می باشد. جنس زبانه ی این قفل ها آهنی، برنجی وسربی است.
- قفل دو پله : توپی این قفل ها برنجی، نیمه برنجی و سربی است و زبانه آن سربی و یا برنجی است.
- قفل ام دی اف MDF : قفل های طرح نیز دارای مدل های سربی، برنجی و غیره است.
نحوه نصب قفل کمد
“نصب قفل کمد” کار سختی نیست و اگر قصد دارید که خودتان نصب قفل کمد را انجام دهید ابتدا باید با توجه به اندازه توپی ( مغزی یا سیلندر ) قفل، بر روی درب کمد دیواری سوارخ ایجاد کنید تا مغزی یا توپی قفل داخل فضای ایجاد شده قرار گیرد.
سپس بر اساس نوع قفلی که استفاده می کنید؛ اینکه قفل تک پله، قفل دو پله و یا قفل ام دی اف است، از سمت داخل درب بریدگی ایجاد می کنید و محل پیچ های آنرا علامت گذاری می کنید.
در نهایت با استفاده از پیچ گوشتی، پیچ های قفل را سفت می کنید که در نهایت قفل کمد ما قابل استفاده است.
تعمیر قفل کمد دیواری
قفل کمد دیواری معمولاً عمر بالایی دارد و به این زودی ها خراب نمی شود ولی در بعضی مواقع ممکن است به دلیل فرسودگی، شکسته شدن کلید درون قفل، انجام ندادن روغن کاری و یا شل شدن لولا درب کمد دیواری، احتیاج به “تعمیر قفل کمد دیواری” داشته باشید. اگر قصد دارید که این کار را خودتان انجام دهید و از افراد متخصص کمک نگیرید، با انجام یکسری کارها می توانید مشکل قفل را حل کنید و “تعمیر قفل کمد چوبی” را انجام دهید.
- اگر درب کمد شما باز می باشد و می توانید قفل را از جای خودش باز کنید، قفل را باز کنید و روغن کاری را انجام دهید؛ سپس با استفاده از پیچ گوشتی، قفل را در جای مخصوص خودش محکم کرده و از آن استفاده کنید. ممکن است در بعضی مواقع به دلیل فرسودگی زیاد، این “نحوه تعمیر قفل کمد” موثر نباشد که در این صورت باید قفل کمد را تعویض کنید.
- در بعضی مواقع هم ممکن است اجزای اصلی قفل سالم باشد ولی به دلیل فرسودگی کلیدها، قفل باز نمی شود که در این مواقع برای تعمیر قفل کمد چوبی باید از کلید ساز ها کمک بگیرید.
- اگر در کلید در درون قفل شکسته شده شود و بخشی از کلید بیرون از توپی یا مغزی قفل می باشد باید با استفاده از انبر دست، کلید را بگیرید و بچرخانید. اگر این روش جواب نداد یک شی فلزی باریک را داخل قفل کنید و به کلید گیر دهید و سپس به آرامی شی فلزی را بچرخانید تا کلید هم با آن چرخیده و باز شود. بد نیست بدانید برای اینکه کار را راحت تر انجام دهید می توانید از کمی چسب هم استفاده کنید.
- شل شدن لولا درب یکی دیگر از مواردی است که ممکن است باعث از کار افتادن قفل کمد شود که در این صورت زبانه به درستی در قفل تراز نمی شود. شما می توانید این مشکل را با کمی جابجا کردن قفل یا تنظیم لولاها بر طرف کنید.
- ممکن است به دلیل وجود رنگ های اضافه در اطراف زبانه یا قفل، عملکرد قفل کمد دیواری دچار مشکل شود که می توانید با تراشیدن رنگ های اضافه در اطراف صفحه قفل و زبانه قفل، این مشکل را بر طرف کنید و دیگر احتیاجی به تعمیر قفل کمد دیواری نداشته باشید.
با نحوه تعمیر قفل کمد آشنا شدید و این روش ها از عمده راهکار های تعمیر قفل کمد چوبی می باشد که اگر این روش ها جواب نداد لازم است اقدام به تعویض قفل کمد دیواری خود کنید.
برندهای قفل کمد :
برندهای مطرح قفل کمد عبارتند از :
- فوروارد | FORWARD
- بنتینی | BENTINI
- کلون | KLUN
- اچ تی ان | HTN
- بهسازان | BEHSAZAN
- سارو | SARO
- نایس | NICE
- و برندهای متفرقه
با تشکر از اینکه ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید، اگر تجربه ای راجع به استفاده از قفل های کمد داشته اید، خوشحال می شویم که دیدگاه های خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.